امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

رضایت شغلی

رضایت شغلی دسته: اقتصاد
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 38 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 56

رضایت شغلی یكی از عوامل بسیار مهم در افزایش كارآئی و ایجاد نگرش مثبت در فرد نسبت به كارش می‌باشد صاحبنظران، رضایت شغلی را از دیدگاههای گوناگون تعریف نموده‌اند كه به چند مورد از این تعاریف اشاره می‌شود

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

مقدمه

در جوامع امروزی كه افراد بخش قابل توجهی از فعالیت‌های روزانه‌شان را صرف كسب درآمد می‌كنند و یا از طریق آموزش‌های مختلف خود را برای فعالیت‌های شغلی آماده می‌سازند، به همین دلیل بحث از اشتغال و بررسی همه جانبه در خصوص ماهیت آن اهمیت زیادی پیدا نموده است. زیرا ممكن است این افراد فاقد مهارت‌های لازم باشند، علاقمند نبوده و یا از شغل خود ناراضی باشند. اما قسمتی از انگیزه‌ها و بهره‌وری در شغل به هماهنگی بین خصوصیات شغلی با توانایی‌ها ، نیازها ، علایق و ارزش‌های افراد بستگی دارد. این هماهنگی سبب رضایت شغلی فرد می‌گردد و فقدان آن سبب نارضایتی، رضایت و عدم رضایت از شغل باكل زندگی فرد در ارتباط است و می‌تواند سبب شود كه فرد در زندگی بهتر و راحت‌تر باشد یا نباشد. به همین جهت است كه به شغل و عوامل مرتبط با آن نظیر رضایت شغلی توجه بیشتری می‌شود و این در حالی است كه فردی سعی دارد شغلی را انتخاب كند كه علاوه بر تأمین نیازهای مادی از نظر روانی نیز او را ارضاء كند.

رضایت شغلی یكی از عوامل مهم در رضایت از زندگی است و تمام رفتارها و روابط انسان بطور مستقیم و یا غیر مستقیم از چگونگی اشتغال او متأثر است. بنابراین بهتر است به فرد كمك شود تا بتواند شغل مناسبی را انتخاب كند. برای ایفای نقش آماده شود، و به طور رضایت‌بخشی به شغل خود ادامه دهد.

بعد از جنگ جهانی دوم شناخت عواملی كه می‌تواند موجب رضایت شغلی و تشویق افراد بكار شود ایجاد شرایط و ترتیب روشهای كار به نحوی كه كاركنان به بهترین وجه بتوانند در ضمن مساعی‌شان بسوی هدف‌های سازمانی و هدف‌های خود نیز پیش بروند، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.

كاركنان سازمانها از لحاظ استعداد، خصوصیات خلقی، خواستها، تمایلات و احتیاجات با یكدیگر متفاوتند و در اغلب آنان یكنوع انحراف و خودسردی وجود دارد كه مانعب اجرای وظایف شغلی و پیروی از نطق مدیر و مدیریت می‌گردد. بدین لحاظ عنایت به خواسته‌ها و نیازهای كاركنان یكی از ضرورتها و الزامات اداری امور سازمانها است، چه تمایلات و سایر خصوصیات خلقی افراد بنحوی بارز در چگونگی رفتار آنان و نیل به هدف مطلوب و همچنین در كارآیی سازمان اثر می‌گذارد. بعبارت دیگر انسان را باید در جهت برآورد تمایلات خویش تحریك كرد تا فعالانه تن به خدمت دهد.

موضوعهای روان‌شناسی كاركنان به ویژه رفتار سازمانی و اثر آن از سالهای اخیر بیش از پیش مورد توجه دانشمدنان قرار گرفته است. شاید یكی از دلایل آن میزان دشواریهایی است كه مدیران سازمانها در دوره‌های مختلف كاری خود با آن مواجه هستند. برای پی‌بردن به اهمیت این موضوع می‌توان دلایل چندی را عنوان كرد. نخست آنكه هر سازمان علاوه بر لزوم در دست داشتن منابع مادی و مالی نیاز به نیروی انسانی دارد. بنظر دانشمندان علم مدیریت مانند كنیز و كان مدیران نباید فقط در پی جذب انسانی برای سازمانها باشند، بلكه باید در نگاهداری این منابع نیز كوشش فراوان بكار برن. دیگر آنكه باید سیاست گذاریها را طوری سازمان داد تا كارمندان در حالیكه كار و وظیفة خود را انجام می‌دهند، نوعی وابستگی و دلبستگی نیز به كار و سازمان پیدا كنند و بعبارت دیگر سازمان را هم‌چون خانة خود دوست بدارند. به بیان دیگر برای آ‹كه سازمانی اثر بخش باشد، باید جنبه‌های انگیزش كار، مشاركت در كار و استفاده از عوامل رواین و رفتاری را در مناسبترین بخش‌های برنامه‌كاری خود جا دهند.

اهمیت توجه به خشنودی یا رضایتمندی شغلی در این است كه می‌تواند كارمندان را غالباً نگران كند و آنها را از محیط كار ناراضی كند نشان دهد. اصلی كه حاكم بر همة نظریه‌های رضایت شغلی است درك نیازهای بیشمار انسان می‌باشد كه منجر به فعالیت فرد می‌شود.

تعاریف رضایت شغلی

رضایت شغلی یكی از عوامل بسیار مهم در افزایش كارآئی و ایجاد نگرش مثبت در فرد نسبت به كارش می‌باشد. صاحبنظران، رضایت شغلی را از دیدگاههای گوناگون تعریف نموده‌اند كه به چند مورد از این تعاریف اشاره می‌شود.

مطالعه رسمی رضایت شغلی با مطالعات هانورن در اوایل دهه 1930 شروع شد و از دهه 1930 رضایت شغلی گسترده مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. در اصل رضایت شغلی به این دلیل اهمیت پیدا كرد كه طرفداران اولیه رویكرد روابط انسانی، صاحبنظران و مدیران را قانع كردن كه كارگر خوشحال، كارگری سودآور است.

تلاش كلاسیك برای تعریف رضایت شغلی در سال 1935 توسط رابرت هاپاك انجام شد. وی می‌گوید رضایت شغلی مفهومی پیچیده و چند بعدی است كه با عوامل روانی، اجتماعی و جسمانی ارتباط دارد. تنها یك عامل موجب رضایت شغلی نمی‌شود و تركیب معینی از مجموعه  عوامل گوناگون سبب می‌گردد كه فرد شاغل در لحظه معینی از زمان از شغل خود احساس رضایت نماید و به خود بگوید كه از شغل خود راضی است و از آن لذت می‌برد. فرد با تاكیدی كه بر عوامل مختلف از قبیل میزان درآمد، ارزش اجتماعی شغل، شرایط محیط كار و اشتغال در زمانهای متفاوت دارد به طرق گوناگون از شغلش احساس رضایت می‌كند. (هوی و میسكل، 1371، ص 276)

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

برچسب ها : رضایت شغلی , job satisfaction

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر